Elektrik akımının iletilmesinde farklı teknolojiler vardır. Özellikle analog sinyallerin gönderilmesi aşamasında ve bunun yanı sıra dijital sinyallerin gönderilmesi aşamasında farklı alt yapı sistemlerinin devreye girdiği söylenebilir. Günümüzde her alanda görülen dijitalleşme çalışmalarının bir sonucu olarak verilerin dijital olarak gönderimi de esas olur.
Temel olarak bu iki sinyal arasındaki en belirgin farklar arasında analog sinyallerin sinüs dalgaları şeklinde olmakla birlikte dijital sinyallerin ise bunun dışında kare sinyaller olmakla öne çıktığı söylenebilir. Günümüzde kullanım yerlerine göre analog ve dijital sinyallerin farklı alanlarda kullanıldığı görülür. Aynı zamanda bu tür sinyallerin kullanılması ile birlikte ihtiyaç duyulan çözümlerin sunulması mümkün olur.
Analog ve Dijital Sinyaller Arasındaki Diğer Farklar
Bunun yanı sıra analog sinyallerin bir diğer özelliği ise sürekli olarak sürdürülen sinyallerdir. Bunun yanında dijital sinyaller ise kesikli ve ayrık olarak gönderim özelliği ile ön plana çıkan sinyallerdir. Havada insan sesinin yayılımı ya da çeşitli analog cihazların kullanımı da yine analog yayılımın örnekleri arasında yer alır.
Bunun dışında dijital sinyal gönderimi genellikle bilgisayarlar ya da Cd’ler ile yapılan veri transferlerini temsil eder. Günümüzde dijital sinyallerin kullanımı ile birlikte daha fazla veri depolama ve iletim imkânı sağlanır. Aynı zamanda bu tür sinyallerin kullanımı ile birlikte daha hızlı veri transferi mümkün olabilir.
Dijital Sinyallerin Özellikleri
Dijital sinyallerin temel özellikleri arasında bu tür sinyallerin 2 bitlik olarak kullanılması görülür. Genellikle bu tür verilerin gönderilmesi aşamasında sıfır ve birlerin temsil edildiği yapılar kullanılır. Aynı zamanda dijital sinyallerin gönderimi esnasında farklı özelliklerin temsil edilmesi ile birlikte günümüzde dijital sinyallerin kullanımı daha fazla öne çıkar.
Aynı zamanda dijital teknolojilerin kullanılması ile birlikte ihtiyaç duyulan çözümlerin sağlanması mümkün olur. Günümüzde dijital sinyallerin kullanımı sayesinde aynı zamanda verilerin daha başarılı bir şekilde transfer edilmesi mümkün olur. Ülkemizde bu konuda ihtiyaçların karşılanması aşamasında özellikle son dönemde sunulan yöntemlerin kullanılması ile birlikte çözümlerin sağlanması mümkün olur.
Dijital teknolojilerin kullanılması ile birlikte daha iyi veri transferi mümkün olur. Bunun yanı sıra bu tür teknolojilerin kullanımı ile birlikte özellikle internet teknolojilerinin kullanımı mümkün olur. Bu sayede aynı zamanda dijital verilerin sağlıklı bir şekilde saklanması ve analog sinyallerin de bu tür dönüşümlere uğraması mümkün olur. Aynı zamanda bu tür dönüşümler sayesinde eski verilerin de dijital ortama aktarılması mümkün olur.