Pnömatik döner aktüatörler, basınçlı havayı (bir silindir darbesi şeklinde) salınımlı bir dönme hareketine dönüştürmek için yaygın olarak kullanılır. Diğer pnömatik bileşenlere göre daha dayanıklıdırlar. Düşük boyutlarda basit tasarım yapısı ile yüksek kuvvet sunarlar ve tehlikeli ortamlarda çalışabilirler.
İki ana tipte döner aktüatör vardır. Bunlar kremayer ve pinyon mekanizması ile döner vanalardır. Her ikisi için de tek etkili ve çift etkili olarak mevcuttur.
Kremayer ve Pinyonlu Döner Aktüatörler , kremayer dişlisine bağlı bir silindir piston kullanır. Çalıştırıldığında, piston ve kremayer dişlisi ve çıkış milini döndüren doğrusal bir şekilde hareket eder. Çift raflı ünite, pinyon dişlisinin zıt taraflarında iki raf kullanır, aslında ünitenin çıkış torkunu ikiye katlar. Kremayer ve pinyon tahriki vasıtasıyla doğrusal hareketi erkek veya dişi çıkış miline dönüştüren kremayer ve pinyon döner aktüatörün bir örneğidir.
Döner vana aktüatörler, bir yüzeyin merkezi bir şaft üzerine monte edildiği silindirik bir oda vardır. Vananın bir tarafına uygulanan hava basıncı, strok sonuna kadar dönmeye zorlar. Alternatif olarak, vananın karşı tarafındaki hava basıncı, mili strok sonuna gelene kadar zıt yönü ters yönde hareket ettirir.
Döner vanalar genellikle gerekli döner hareketi sağlamak için bir pivot kolu vasıtasıyla kuvvet ileten pnömatik silindirlerin çalışma prosesiyle karşılaştırılırlar. Fakat, döner aktüatörler, iç rulman setlerinden dolayı yükleri destekleyebilen bağımsız bileşenler oldukları için uygulamaları büyük ölçüde basitleştirme potansiyeline sahiptir.
Ayrıca, iç rulman yataklamasına ihtiyaç olmadığından tasarımda yalınlık sağlar. Havadaki kirleticilere maruz kalan piston çubuklarının aksine, döner vana aktüatörler kirli ortamlarda daha uzun süre çalışabilir ve bakım maliyetlerini düşürebilir.