Rotary Pnömatik Aktüatör Nedir? Avantajları Nelerdir?

Rotary pnömatik aktüatörün bir diğer ismi, döner pnömatik aktüatördür. Pnömatik aktüatörler kendi aralarında lineer yani düz çalışan ve de rotary yani döner çalışan aktüatörler olarak ikiye ayrılır. Lineer bir aktüatör, herhangi bir şeyi düz bir şekilde ileriye ve geriye doğru hareket ettirebilir. Döner bir pnömatik aktüatör ise çalıştığı sistemi bir daire içerisinde döndürerek işletir, genel olarak döner sistemler 90 derecelik bir dönüş sağlar.

Döner Aktüatör Nasıl Çalışır?

Döner aktüatörün nasıl çalıştığını anlamak için basit bir motorun çalışma prensibi üzerine düşünebiliriz. Tıpkı akım uygulanınca bir motorun çalışması gibi rotary yani döner bir aktüatör de basınçlı hava ile birlikte çalışmaya yani dönmeye başlar. Bir döner pnömatik aktüatör de doğrudan bir yüke bağlanan motorun çalıştığı gibi çalışır. Pnömatik rotary aktüatörlerin pek çoğuna çeşitli kollar eklenir. Bu kollar dönme hızını kontrol etmek ve torku arttırmak için kullanılır. Sonuç dönüşerek sağlanıyorsa döner aktüatör düzgün bir şekilde çalışıyor demektir.

Rotary (Döner Tip) Aktüatörler Nerelerde Kullanılır?

Rotary aktüatörler genel olarak vanalar, klapeler vb. gibi dönme hareketine ihtiyaç duyan aletlerde kullanılır. Döner hareketin lineere dönüşmesi gereken yerlerde de kullanılırlar. Yani daha sonra ileri ve geri hareket etmesi gereken sistemler için de kullanılabilirler ve yine birer lineer aktüatörün bir parçasına dönüşürler. En çok dişli kutuları, kasnak ve kayışlarda kullanılırlar. Enerjinin çevrilmesi gereken bütün mekanizmalara bir pnömatik döner aktüatör eklenebilir.

Pnömatik Aktüatörlerin Diğer Aktüatörlerden Farkı

Aktüatörler elektrikli, hidrolik ve pnömatik olarak temelde üçe ayrılır. Pnömatik aktüatörler hava basıncı ya da çeşitli gazların basıncı ile çalışır. Yüksek bir verimlilik sağlar ve son derece güvenilir cihazlardır. Yüksek bir tork gereken her yerde pnömatik aktüatörler tercih edilebilir. Kurulumu diğer aktüatörlere daha basit olmakla birlikte iş yaparken diğer aktüatörlere göre maliyetleri daha düşüktür. Sadece kurulum maliyeti açısından diğerlerinden biraz farklıdırlar, ama hem bakım maliyeti hem de çalışma maliyeti açısından diğerlerine göre son derece avantajlıdırlar. 90 derece bir dönüş açısı ile çalışan rotary aktüatörler de çalışma biçimi açısından diğerlerinden farklıdır.