Pnömatik Aktüatör Model Seçim Kriterleri

Bir uygulama için en uygun pnömatik çeyrek tur aktüatör tipini seçtikten sonra, sonraki adım uygun bir boyut (model) seçmektir. Süreç boyunca size yardımcı olması için göz önünde bulundurmanız gereken üç ana tasarım kriterinin bir dökümü aşağıda verilmiştir:

Tork çıkışı
Kinetik enerji emilimi
Rulman yük kapasitesi

Tork çıkışı
Tork çıkışı için veri sayfasını veya katalog özelliklerini kontrol edebilirsiniz. (Bkz. Tork Değerleri) Yükü dinlenme durumundan istenen hıza taşımak için yeterli güce sahip bir döner aktüatör seçiniz. Tipik tork birimleri pound-inç veya Newton-metre olarak ifade edilir.

Unutmayın, aktüatördeki sürtünme nedeniyle her zaman kayıplar olacaktır. Teorik çıkış torkları sağlanmışsa, gerçek çıkış torku için sürtünme kayıpları olarak % 10-15’e izin verilebilir. Kremayer ve pinyon döner aktüatörlerde bu sürtünmeye kremayer ve pinyon dişlilerinin ayırma kuvvetleri ve ayrıca keçe sürtünmesi neden olur. Çeyrek tur döner aktüatörlerde, vana contaları üzerinde hafif bir baypas sızıntısının yanı sıra conta sürtünmesi de mevcuttur.

Bir çok üretici, bu bilgiyi teknik özelliklerinde sağlar ve verimsizlikleri azaltan gerçek çıkış tork değerleri sağlar. Örneğin, kremayer ve pinyonlu bir aktüatör %90 verimli olabilir. Gerçek çıkış tork değerleri sağlanırsa, tasarımcının hesaplama yapması gerekmez… sadece sürtünme kayıplarında (verimlilik) çıktı spesifikasyon faktörlerinin farkında olunuz.

Kinetik enerji emilimi
Ardından kinetik enerji soğurma oranına bakın. Tipik olarak tasarımcı, yükü güvenilir bir şekilde durdurmak için daha büyük bir aktüatörün gerekli olduğunu fark eder. Kinetik enerji gereksinimi çok daha büyük bir üniteyi çalıştırırsa ve daha maliyetli hale gelirse, tasarımcı küçük bir döner aktüatör belirleme ve yükü harici olarak durdurma kararını verebilir. Bu daha fazla tasarım çalışmasıdır, ancak çok yüksek yükler ve momentler söz konusu olduğunda, harici durdurma tasarlamak genellikle çok daha büyük bir aktüatör belirlemekten daha az maliyetli olacaktır.

Yük taşıma
Son olarak, çıkış milindeki yüke bakınız. Yükün şafttan uzaklığından büyük ölçüde etkilenen uygulamanın yükünü hesaplamak biraz matematik gerektirecektir. Üreticiler, rulmanlara ve dişli düzenlerine göre yük elleçleme kapasitesi için tablolar sağlar. Bir yük elleçleme gereksinimi varsa, özellikle ağır bir yük varsa, yükü tutma kabiliyetine göre döner aktüatörü boyutlandırın. Yine, yatak boyutu dişlinin boyutuna bağlı olduğundan bu daha büyük bir aktüatör gerektirebilir.