4-20 mA Akım Döngüsü Neden Kullanılır? Kullanım Şekli ve Alanları

4 mA ve 20 mA akım döngüsü endüstriyel süreçleri takip etmek için kullanılan bir akım döngüsüdür. Endüstriyel alanda çok kullanılan bu döngü, çeşitli fiziksel faktörleri, Ph, akış, basınç veya sıcaklığı takip eden endüstriyel sistemlerde sensörden gelen bilgileri gerekli yerlere iletmek için tercih edilir. 4 mA-20 mA akım döngüsü, iki kablolu bir sistemdir. Bükümlü bir çift kablo, 4 mA- 20 mA döngüsünü çalıştırmak için yeterlidir. Bu kablo hem verici için güç sağlar hem de çıkış sinyali taşır.

4 ve 20 mA Akım Döngüsünün Çalışma Prensibi

4-20 mA akım döngüsünün çalışma prensibi çok basit bir şekilde açıklanabilir. Sensördeki çıkışın gerilimi, ilk aşamada orantısal bir akıma dönüşür. 4 mA olarak belirlenen akım döngüsü, sensörün çalışmaya yeni başladığı yani sıfır seviyesindeki akımı ifade eder. 20 mA ise sensörün çıkışındaki akım döngüsüdür.

Bu döngü, beraberinde ona doğrudan etki eden bir valfle birlikte çalışır. Akım 20 mA ise valf yüzde yüz olarak açıktır. Döngü 4 mA ise valf kapalı demektir. Eğer bu valf ters bir şekilde etki yapıyorsa, bunun tam tersini düşünmemiz gerekir. Bu iki maksimum değer arasındaki bütün değerler, devrenin valfi kontrol ettiğinde gösterilen değerlerdir.

Akım Döngüsünün Doğrulanması Ne Demektir?

4 ve 20 mA’lık akım döngüsünün doğrulanması ile endüstriyel sistemlerdeki pek çok şey kontrol edilir. Bu döngünün doğrulanması ile sistemdeki sorunlar keşfedilebilir. Ayrıca bu doğrulama, proses yani süreç sistemlerini kalibre etmek için de önemi bir rol oynar. Vericinin çıkışının tam doğrulanması, kontrol sistemine giriş ve buraya giriş kartının, kablo tesisatı ve geriye giden kablonun test edilmesi bu akımın doğrulanması ile mümkündür.

Bu akımı kontrol etmek ve doğrulamak için önce sinyal kablolarına erişmeniz gerekir. mA sinyali bulunduğunda pensmetreyi sıfırladıktan sonra, mA ölçümünün 4 ve 20 arasında olup olmadığını kontrol edin. Bu şekilde ölçerseniz hem akımı kesmemiş hem de doğrulamış olursunuz. Düzenli olarak doğrulanması da endüstriyel sistemlerdeki sürecin doğru işleyip işlemediğini kontrol etmenizi sağlar.