Kompresör Nedir? Çalışma Prensibi, Çeşitleri Nelerdir?

Kompresör, motorlu bir makine olarak gazları ve havayı yüksek basınç altınsa sıkıştırmaya yarar. Atmosferden elde ettiğimiz havayı sıkıştırır ve basıncını arttırmaya yarayan bir alettir. Pnömatik çalışma prensibi ile çalışır.
Basınçlı havaya ihtiyaç duyulan ortamlarsa hava desteğini sağlamak için çalışan motorlu yapıda olan bir makine çeşididir. Havayı yüksek basınçlı bir şekilde sıkıştırarak kullanmamızı sağlar. Kullanımının altınsa yatan diğer bir sebep ise az da olsa vakum elde etmektir.

Kompresör Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler Nelerdir?

Bilinçli ve kontrollü seçimler daima önemlidir. Kompresör seçiminde de bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
* Yüksüz Güç tüketimi
* Kompresör tipinin belirlenmesi
* Özgül güç tüketimi.
* Hava miktarı
* İşletme basıncı
* Temiz olan basınçlı hava
Yukarıda bahsi geçen her madde kendi içerisinde önem taşır. Örneğin işletmede ihtiyaçtan fazla basınçlı hava kompresörü seçme hatası beraberinde ekonomik olumsuzlukları getirir. Kaliteli bir kompresör nasıl olmalıdır, sorusuna gelinecek olursa kaliteli bir kompresörsüre bazınsa kullanımı esnasında en düşük seviyede elektrik enerjisi harcayarak hava konusunda en verimli havayı elde eden kompresördür.
Deneme olarak bakıldığında boşta çalıştırılan yani yüksüz çalışan bir kompresör en az güç tüketimi sergilemelidir. Soğutma sistemlerinde kalp gibi önemli bir yere sahip olan kompresör arıza gösterdiğinde çalışmaz hale gelir. Birbiriyle bağlantılı olan ve senkronize çalışan kompresör ve sistemde eğer kompresör hata veriyorsa sistemde de arıza olduğunun göstergesidir. Diğer bir dikkate alınacak konu ise kompresör arızalarında sorunların önemi büyüktür ve çözümünün derhâl halledilmesi gerekir. Kompresörlere genel hatları itibariyle bakıldığında hava basıncını arttırmak için yöntem olarak iki seçenek vardır. Dinamik kompresör ve pozitif kompresörler olarak bilinir.

Kompresör Çeşitleri Nelerdir?

Gelişen teknoloji ve şartlar sayesinde kompresör çeşitlerinde de çeşitlilik oldukça fazladır. İleri geri çalışma gösteren pistonlu kompresörler, Vidalı kompresörler, Merkezkaç kompresörler,Eksenel akımlı kompresörler, Jet kompresörler, Hidrolik kompresörler ve Gaz-Buhar kompresörler gibi çok fazla seçenek vardır.

Kompresör Kullanım Alanları Nelerdir?

Kompresörlerin çeşitleri birden fazla olduğu gibi kullanım alanların çeşitliliği de oldukça fazladır. Vakum çözülmelerinde, gaz sıkıştırma işlemlerinde, form vermede, kalıp baskı yapmada, harmanlama ve karıştırma işlemlerinde kullanılır. Ayrıca cam üfleme işlemlerinde tekstil alanında, bağlama sıkma işlemlerinde ve dokuma tezgahlarında da kullanılır. Görüldüğü üzere kompresörlerin çalışma alanları oldukça geniştir. Eğme bükme ve sıkıştırma işlemleri gerektiren tüm alanlarda kullanılabilir.