Pnömatik Pozisyoner

Pnömatik Pozisyoner

Pozisyoner Nedir?

Pozisyoner, vananın doğru pozisyonda olup olmadığını anlamak için hava basıncını uygulayan konumlandırıcıdır. Bu konumlandırıcı aktüatörler üzerine kurulmuştur. Pozisyonerler, vanalara gelen kontrol sinyalini değerlendirip vananın açıklık yüzdesine gelmesini sağlar.

Vananın istenilen konumda olup olmadığını pozisyoner olmadan anlamak mümkün değildir. Bu sebeple pozisyoner kullanmak gereklidir. Özellikle diyafram odasındaki 0,2 ile 1 bar basınç, sürtünme ve diferansiyel basıncın karşılanamayacağı durumlarda pozisyoner kullanılır.

Pozisyoner Nasıl Çalışır?

Pozisyoner,sinyal giriş basıncı ve kontrol vanası arasında lineer bir ilişki kurar. Pozisyoner, konumlandırıcı olarak kullanılabileceği gibi sinyal yükseltici ya da güçlendirici olarak da kullanılabilir. Bazı pozisyonerler elektro-pnömatik dönüştürücü olarak kullanılabilir.

Pozisyoneri çalıştırmak için aktüatörün boyunduruğuna takmak gereklidir. Vana konumunu izlemek için bir geri besleme kolu aktörüatör miline bağlanır. Aktüatöre yüksek hava basıncı kullanılarak pozisyonerin doğru pozisyona ulaşması sağlanır.

Pnömatik Pozisyoner Nedir ve Nasıl Çalışır?

Pnömatik pozisyoner, kontrol cihazından gelen pnömatik sinyale göre vananın açıklığını ayarlar. Pnömatikten sinyal alınır ve gönderilir. Patlamaya karşı korumalıdır. Pnömatik pozisyoneri kapatmak isterseniz önemli ölçüde kuvvet uygulamak gerekir. Pnömatik pozisyoner, sağlam alüminyumdan yapılan gövdeye sahiptir. Korozyon önleyici yüzey işlemine ve valf gösterge paneline sahiptir. Pnömatik pozisyonerlerde manometre bulunur ve bu sayede basınç izlenebilir. Pnömatik pozisyonerler, doğrusal hava aktüatörleriyle birlikte kullanılır. Kontrol vanalarını doğru bir şekilde konumlandırmak için pnömatik pozisyonerler dönme işlemini yapar.

Pnömatik pozisyonerler, girişten gelen kontrol sinyalini orantılı bir biçimde pnömatik çıkışa dönüştüren pnömatik bir konvertere sahiptir. Bu sayede çıkış, vana pozisyonunu ve akışı kontrol eden aktüatör beslenir. Zero ve span ayarları yapılır. Pozisyoner, tek etkili ve çift etkili sisteme dönüştürülebilir. Tek etkili sisteme dönüştürülmek istenilirse, pnömatik pozisyonerler pnömatik kontrol vanalarına takılırlar.

Pnömatik Pozisyonerin Özellikleri Nelerdir?

Pnömatik pozisyoner, iyi bir reaksiyon gösterimi sağlar. Bu tarz pozisyonerlerin bakımı kolaydır ve az bakım gerektirir. İsteğe göre montaj pozisyonu ayarlanır. Bakım ve onarım bazı fabrikalar tarafından da yapılabilir. Hassas kalibre edilme özelliğine sahiptir. Korozyona ve zor şartlara sahip olabilmesi için alüminyum gövdeye sahiptir. Basınç göstergesi bulunur ve paslanmaz çelikten yapılır.

Pnömatik Pozisyonerin Performans Özellikleri Nelerdir?

Pnömatik pozisyoner, pnömatik giriş sinyal aralığına göre, maksimum hava basıncına göre, sinyal girişine/çıkış yönüne ve ortam sıcaklığına göre performans özelliklerinde değişiklikler meydana gelir. Pnömatik giriş sinyal aralığı ve maksimum giriş basıncı pounds per inch yani psi ile ölçülür. Bölünmüş aralıklar genel olarak şu şekildedir: 4-10 mA ve 12-20 mA, İki yollu, üç yollu ve dört yollu splitler bulunur. Pnömatik pozisyonerlerin üç adet çıkış tipi bulunur: Doğru, ters ve sahada değiştirilebilir şeklindedir.

Smart veya Dijital Pozisyonerler Nedir?

Bu tür pozisyonerler analog yerine dijitalliği kullanır. Smart pozisyonerlerde vananın kontrolü daha rahat ve kolay şekilde yapılabilir. Bu sebeple daha fazla alanda kullanılır. Dijital pozisyonerler daha az mekanik parça kullanılarak yapılmıştır. Bu sebeple diğer pozisyonerlere göre daha uzun ömürlüdür. Bu pozisyonerler daha az hava ve enerji tüketir. Smart veya dijital pozisyonerlerde kalibrasyon kolaydır ve tepkiler son derece hızlıdır.

Vana Pozisyoner Tipleri Nelerdir?

Pozisyonerin, dört çeşidi bulunur; pnömatik pozisyoner, elektronik pozisyoner, elektro-pnömatik pozisyoner ve dijital pozisyoner.

1-Elektrikli Vana Pozisyoner: Elektrik sinyalini alır ve gönderir. 3 tip elektrikli aktüatörü vardır. Tek faz, üç faz alternatif akım ve doğru akıl gerilimi şeklindedir.

2- Elektro-pnömatik Vana Pozisyonerleri: Bu tip pozisyonerler akımdan sonra gelen kontrol sinyalini pnömatik sinyale çevirmek için kullanılır.

3-Dijital Pozisyonerler: Bu tarz pozisyonerler, vana aktüatörünün konumlandırmak ve kayıt etmek için mikroişlemci kullanır. Oldukça hassas pozisyenlerdir. Analog pozisyonerlere göre daha az hava kullanır.

4-Pnömatik Pozisyonerler: Bu pnömatik pozisyoner bir sinyal alır ve bu sinyali gönderir.

Pozisyonerler Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Pozisyoner,vanaların doğru bir şekilde pozisyonlanması gerektiğinde kullanılır. Vananın tepkisini hızlandırmak istediğimizde de pozisyonerden yararlanabiliriz. Pozisyonerler vana konumunu ayarlamak için yüksek basınç kullanır. Bu sebeple aktüatörün ve vananın karşılık vermesi gerektiğinde yükseltici ile birlikte bu yüksek basınç kullanılır. Paketleme uygulamalarında vana sürtünmesinin ve istenmeyen histerisise sebep olduğu yerlerde pozisyoner kullanılır. Aktüatörü lineer olmayan sistemlerin aktüatörünü lineer hale getirilmek istenildiği zamanlarda pozisyoner kullanılır. Akışkanın içindeki basınç farkındaki değişim pozisyonunun değişmesine de sebep olursa bu zamanlarda pozisyoner kullanılabilir.