Aktüatör Nedir?

Günümüzde özellikle çeşitli sanayii tesislerinde enerjinin farklı formlarda kullanılması adına farklı cihazlar ve malzemeler kullanılıyor. Bunlardan birisi olan aktüatör ile aynı zamanda enerjinin hareket enerjisine çevrilmesi de mümkün olabiliyor. Günümüzde bu tür ihtiyaçların karşılanması aşamasında aktüatörler olarak genellikle pnömatik aktüatörler kullanılıyor.

Kullanım yerine göre elektrikli veya pnömatik tip ürünlerin kullanımı mümkün olabiliyor. Aynı zamanda bu tür ürünlerin yüksek hassasiyet ve yüksek verimle kullanılması ile birlikte, ihtiyaçların daha nitelikli olarak yerine getirilmesi mümkün olabiliyor. Esas olarak sanayi tesislerinde enerjiden maksimum verim ile yapılan çalışmalarda aktüatör ürünleri kullanılıyor. Son dönemde artan enerji maliyetleri nedeni ile bu tür ürünlerin kullanımı ön plana çıkıyor.

Aktüatör Yapısı Nasıldır?

Temel olarak baktığımızda bir aktüatör genellikle hareketin sağlandığı bir vana, havanın depolandığı bir hacim ile birlikte piston, yay ve bu gibi parçalardan oluşuyor.  Bu tür kullanım ile aynı zamanda alçak ve yüksek basınç değerlerinin ortaya konulması mümkün olabiliyor. Enerjinin hareket enerjisine çevrilmesinde kullanılan bu tür parçalar, özellikle sanayi ve endüstri amaçları için tercih ediliyor. Günümüzde birçok farklı yerde bu tür ürünleri sıklıkla görebiliyoruz.

Aynı zamanda bu tür ürünlerin kullanımı aşamasında nitelikli ve kaliteli olanları ön plana çıkması ile birlikte daha uzun ve verimli kullanım imkânı ortaya çıkıyor. Günümüzde bu tür kullanım nedenleri ile öne çıkan aktüatörler ile enerjinin verimli olarak kullanılması mümkün olabiliyor.

Aktüatör Türleri Nelerdir?

Günümüzde aktüatörler farklı tiplerde ön plana çıkıyor. Her türlü aktüatörün kullanım yeri birbirinden farklı olabiliyor. Aynı zamanda aktüatörlerin kullanım yerlerinin yaygınlaşmaya başlaması ile birlikte çeşitli sorunların da ortadan kaldırılması mümkün olabiliyor. Oluşturulan hareketin türüne göre aktüatörler doğrusal veya döner tip olabiliyor.

Bunun dışında aktüatörlerin aynı zamanda kremayer-dişli, kanatlı rotary tip, İskoç düzeneği tipi gibi özellikleri olan türleri de bulunuyor. Günümüzde farklı özel enerji dönüşümlerinin yerine getirilmesi aşamasında bu tür ürünlerin farklı çeşitleri sıklıkla kullanılıyor. Aynı zamanda bu tür kullanım imkânı ile yüksek verim elde edilerek endüstriyel amaçların da yerine getirilmesi mümkün olabiliyor. Günümüzde farklı kullanım nedenlerine bağlı olarak yeni çözümlerin sunulması amacı ile değişik aktüatörler kullanıma sunulmaktadır.