Lineer Aktüatör, genel itibari ile açıklamak gerekirse döner halinde olan kuvvetin dönüşümünü sağlayan ve sonucunda doğrusal hareket noktasına getiren cihazlardır. Farklı seçenekleri olan ve bakımı konusunda düşük bütçe gerektiren aynı zamanda düşük enerji tüketimi gerçekleştiren aktüatörlerdir.
Elektrikli Lineer Aktüatör Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Hayatımızın her alanında yangın olarak kullanılan bu sistemde kullanımınım avantajları ve dezavantajları şu şekilde sıralanabilir.
* Kontrollerde en yüksek hassasiyet göstergesine sahiptir.
* Aktüatörlerin yeniden programlanma durumu söz konusu ise bu işlem hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.
* Anında geri bildirim sunma mekanizmaları ile teşhis ve bakım işlemleri daha kolay gerçekleşir.
* Gürültü konusunda ise pnömatik ve hidrolik adı verilen aktüatörlere göre daha az gürültülüdürler.
* En önemli avantajı ise sıvı sızıntısı gibi bir durum olmadığı için çevresel yönde oluşabilecek tehlikeler yaşama ihtimali yoktur.
Bilinen avantajları bu şekilde iken bir de dezavantajları vardır. Bunları da şu şekilde sıralayabiliriz.
* Maliyet yönünden bakıldığında pnömatik ve hidrolik çeşitli aktüatörlere göre fazla maliyetlidir.
* Ayrıca elektrikli aktüatörlerin çalışması ve performansları da çevresel koşullara bağlı olarak ilerler.
Lineer Aktüatörlerin Kullanım Alanları Nelerdir?
Lineer Aktüatörlerin kullanımı olmasa ağır sanayi sektöründe birçok aşamada işlerin süresi uzar ve uzun zamanda çok az iş görülür. Farklı alanlarda kullanılan yük türlerinin taşınması için oldukça fazla tercih edilir. Endüstriyel sanayisi içerisinde birçok uygulamada kullanılır. Yenilebilir enerji alanında ise elektrikli lineer aktüatörlerin kullanımını görmek mümkündür. Bunlara örnek olarak barajların açılma ve kapanma durumlarında bu işlemler sırasında kullanımı vardır.
Panelleri yönlendirmek için ve rüzgâr türbinlerinin kontrolleri konusunda da kullanımı mevcuttur. Nakliye sistemleri içerisinde, demiryolları konusunda ve denizcilik sektöründe de yeri vardır. Medikal alanda da kullanımı gözlemlenir. Otomatik hareket edebilen ameliyat masalarında da kullanılabilir özelliktedir.
Aktüatör Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Birden fazla Aktüatör seçeneği mevcut olduğu için yapılacak ilk iş hangi Aktüatörün seçileceğine karar vermek olacaktır. Vana sistemi konusunda açma kapama işlemlerine moment belirlenmesi yapılır. Seçilmiş olan aktüatöre göre çalışma gereksinimi için şartlar belirlenir.
Çalışma prensibi belirlenir ve diğer aşamaya geçilir. Çalışma prensipleri seçenek olarak 3 şekildedir. Aç kapa veya oransal olarak seçime sunulur. Seçilen çalışma prensibi aç kapa ise sağlanması gereken fiziksel ortam oluşturulur. Tüm bu seçim ve belirlemeler yapıldıktan sonra haberleşme sistemi de belirlendikten sonra işlem tamamlanır.