Selenoid Vana Nasıl Çalışır?
Selenoid vananın yardımcı elemanlarından olan bobinin içerisinde bulunan demir nüve ile diyaframa aşağıya doğru bir yay yardımı ile basınç uygulanır. Bu demir nüveye valf pistonu da denilir. Selenoid vanaya verilen akım, bobin içerisine doğru hareket ettiğinde akı çizgileri valf pistonunu elektromıknatıs haline getirir. Bobin durumun gereklerine göre valf pistonunu aşağı veya yukarı doğru hareket ettirecek kadar basınç uygular. Bu sayede akışkanların içeriye girmesi için akışkan yolu açılmış olur.
Selenoid vanaların akışkan giriş hattı ve çıkış hatları eleman gövdesinde ok işareti ile gösterilir. Valf bağlantısının da bu işaret ile aynı yönde yapılması gereklidir. Ok işareti ile aynı yönde yapılmayan valf bağlantıları ters yöne gelen akışkan basıncı diyafram üzerinde yay kuvvetini yenerek vanayı açabilir. Enerjilenmemiş selenoid vanalar normal durumda kapalıdır ve içerisinden akışkan geçişi engellenir.
Direkt Çekmeli Selenoid Vana Nasıl Çalışır?
Direkt çekmeli selenoid vana, kovan, çekirdek, bobin, soket ve vana gövdesinden oluşur. Vana gövdesinde yer alan ok işareti yönünde akışkanın akış yönü doğrultusunda boru hattına bağlanır. Akışkanın sızdırmaması için çekirdeğe montajlı şekilde sızdırmazlık yardımcı elemanı eklenir. Akışın sağlanması için ise bobine, elektrik akımı verilir. Bobin doğru enerji ile birlikte harekete geçer.
Kovan içerisinde yer alan demir nüveye yukarı yönde basınç uygular. Demir nüve yukarı hareket edince, akışkan içeriye girer. Bobin üzerindeki elektrik akımı kesilene kadar akışkan boru hattı içerisinde ilerler. Elektrik kesilince bobinin baskı kurmayı bırakır ve hat kapanır.
Pilot Kontrollü Selenoid Vana Nasıl Çalışır?
Pilot kontrollü selenoid vana, soket, orifis tırtıllı somun, bobin, kovan, oring, cıvata, çekirdek, bilya, kapak, yay, diyafram, gövdeden oluşur. Bu tür selenoid vanalara diyaframlı selenoid vanada denilir. Bu selenoid vanaların, vana gövdesindeki orifis çapı büyüktür. Pilot kontrollü selenoid vanalar üzerinde belirtilen elektrik akımı verildikten sonra bobine baskı yaparak, kovan ve çekirdeğe doğru bir baskı yapılır.
Akışkan vananın giriş hattından içeri girer ve diyaframdan yukarı doğru geçer ve diyaframa itme kuvveti uygular. Orifis burada kapanır. Vananın açılmasını sağlayacak unsur bobine enerji akışı sağlandığında yay baskı ile birlikte akışın geçmesine izin verir. Elektrik kesilince nüve geri bırakılır ve giriş hattı kapanır.
Otomatik Gaz Kesme Selenoid Vanası Nedir?
Selenoid vana, elektrikli gaz kesme vanaları olarak bilinir. Genellikle gaz yolu için el ile kurmalı selenoid vanalar tercih edilir. Bu tarz selenoid vanalar, merkezi panodan kapama sinyali alırsa gazı keser. Gazı kesen selenoid vana panodan tekrar açması için sinyal alsa bile gazı vermez.
Gazı açmak için selenoid vana el ile ya üstüne bastırarak ya da yukarı yönde çekilerek açılır ve gaz verilir. Böylelikle gaz kaçağı gibi durumlarda kullanıcı tarafından tespit edilebilir. Otomatik gaz kesme selenoid vanaları normalde açık ve normalde kapalı olarak iki çeşittir. Normalde açık olan vana bobine gerilim gelmediği sürece de gazın girişine için verir. Panodan sinyal alırsa gerilim verilir ve gaz kapanır. Normalde kapalı tüm elektriğe bağımlı çalışan gaz yakma sistemlerinde kullanılan serenoid vana çeşididir.
Selenoid Vanalar Nerelerde Kullanılır?
Selenoid vana,açık veya kapalı şekilde kullanılması gereken tüm sistemlerde kullanılır. Ortam, selenoid valfın giriş noktasından itibaren başlar. Çıkış noktasına gitmeden önce piston engelini aşar ve daha sonra da orifis noktasından geçer. Sonrasında çıkış hattına doğru ilerler. Bu sistemin esas kontrol noktası olarak piston bilinir. Selenoid vanalara günlük yaşantımızdan örnekler verecek olursak ilk olarak evimizden başlayabiliriz.
Selenoid vanalar evlerimizde bulunan çamaşır ve bulaşık makinelerinin su alma ve su boşaltma sistemlerinde, otomatik musluklarımızda, soğutucu gibi makinelerde, bahçe sulama sistemlerinde ve termostat kontrolünde yaygın olarak kullanılır. Selenoid vanalar endüstriyel ve gündelik hayatta çokça karşımıza çıkar.
Selenoid Vana Özellikleri Nelerdir?
Selenoid vana, hava, su, gaz veya su buharı gibi akışkan maddelerin kontrollerinin yapılmasında kullanılır. Akışkanları kontrol etme işine yarar. Akışkanların kontrolü ise giriş hattı, çıkış hattı, bobin, kablo girişi, piston, yay ve orifis vb parçalar ile sağlanır. Selenoid vanaların farklı çeşitleri de bulunur. Her selenoid vana aynı elektrik akımı ile çalışmaz. Genellikle selenoid vanaların kaç voltajlık elektrik akımına ihtiyaç duyduğu üzerinde yazılı halde bulunur.