Pnömatik silindir adı verilen bu sistemde amaç basınçlı hava enerjisini doğrusal itme veya çekme denilen harekete kontroller sağlandıktan sonra dönüştürmeye yarayan elemana verilen isimdir. Pnömatik silindir adı verilen bu elemanın bir araya gelmesinde bazı parçalar rol oynar ve bu parçaların birleştirilmesiyle meydana gelen yapıdır. Pnömatik adı verilen bu enerjiyi kontrollü bir şekilde enerji dönüşmesine yardımcı olurken iç aksamında yer alan parçalar şu şekildedir;
* Ön ve arka kapak
* Silindir borusu
* Piston kolu
* Sızdırmazlık elemanları
Adı verilen parçalar birleşerek Pnömatik silindiri oluşturur.
Pnömatik Silindirin Çalışma Prensibi Nedir?
Pnömatik silindir çalışması için gerçekleşmesi gereken iki durum vardır. Bunlardan ilki pistonun ileri ve geri hareket etmesinin sağlanmasıdır. Diğer durum ise hava tahliyesinin düzenli bir şekilde gerçekleşiyor olması durumudur. Bahsi geçen iki şarttan herhangi birinin gerçekleşmemesi durumunda silindir hareket etmez. Gelişen teknoloji sayesinde son dönemlerde Pnömatik hareket dediğimiz bu sistemlerin kullanım alanlarının yaygınlaştığı dikkat çekmektedir.
Pnömatik silindir adı verilen bu yapı diğer sistemlere nazaran düşük basınçta dahi çalışabilme özelliği gösterir. Elektrikli sistemler ve hidrolik sistemlerin işleyişleri göz önüne alındığında pnömatik silindirin çalışması için yüksek basınca gerek yoktur. Basınç faktörü ele alındığında yüksek basınç yerine düşük basıncın yeterli geliyor olmasının avantajlarından en güzeli düşük maliyet konusudur. Bu sayede tasarruf sağlanır ve maliyet düşürülür.
Kullanımı son derece kolay ve oldukça kullanışlı bir sistem olduğu için fazla tercih edilir. Ayrıca yeni çıkan modern sistemler içerisinde de kolaylıkla çalışır ve senkronize olma özelliği vardır. Kullanım alanları ise endüstriyel sanayi sektöründe üretim aşamasında sıkıştırma işlemlerinde, baskı uygulama aşamasında, kaldırma uygulamalarında ve lineer hareket için gerekli durumlarda kullanımı oldukça yaygındır.
Pnömatik Silindir Kullanım Alanları Nelerdir?
Pnömatik silindirin birçok kişi tarafından kullanımının yaygınlığı bilinmese de hayatımızın her alanında bizlere kolaylık sağladığından söz edilebilir. Doğrusal ve açısal hareketlerin elde edilmesi için tercih edilir. Temelinde enerji dönüşümü vardır. Pnömatik adı verilen enerjinin mekanik enerjiye dönüşümü amaçlanır bu yönde çalışma prensibi vardır.
Hayatımızın her alanında kullanımı olan bu sistemin belli başlı kullanım alanları vardır. İlaç sektöründe kullanımına çok başvurulur. Demir çelik sanayisinde de üretim konusunda yardım alınır. Aynı şekilde endüstriyel sanayide de sıkıştırma, baskılama ve kaldırma işlemleri aşamasında da kullanımı gerekir. Bunların yanı sıra tıbbi bilimler alanında da çeşitli kullanımı mevcuttur.