Tek Etkili Pnömatik Aktüatör Nedir?

Aktüatörler bir çok endüstriyel tesiste kullanılan sistemlerdir. Ayrıca otomasyon uygulamaları için de gereklidirler. Çalışma prensibine göre aktüatörler elektrikli, hidrolik ya da pnömatik olarak ayrılabilir. Pnömatik aktüatörler diğerlerinden farklı olarak kompresörle çalışır. Kurulurken kompresör gerektirmelerinden dolayı diğer sistemlerden biraz daha yüksek maliyetli olabilirler. Ama çalışırken ve genel anlamda çok daha ekonomik sistemlerdir.

Çünkü temel olarak sıkıştırılan havaya uygulanan basıncın yönlendirmesi ile çalışırlar. İçerisinde bulunan hava tahliyesi, vana ve valfler sayesinde yüksek bir hızda ve çok daha az maliyetli olarak çalışabilme avantajlarına sahiptirler. Silindir, valf ve vanaların biçimine göre aralarında birkaç gruba ayrılabilirler. Pnömatik aktüatörlerin bir diğer ayrılma biçimi ise tek ya da çift etkili olmalarıdır.

Tek Etkili Pnömatik Aktüatör Nasıl Çalışır?

Tek etkili pnömatik aktüatörler yüksek bir verimlilikte ve düşük bir maliyetle çalışabilir. Çift etkili olan aktüatörlerden temel farkları ise içerisinde bulunan yay sistemidir. Yay sistemi sayesinde tek etkili aktüatörler hiç zorlanmadan çalışmaya başlar. Yay sistemi devreye girince çalışır durumdaki bir aktüatör durur.

Duran bir aktüatör ise yine içerisinde yayın hareket etmesiyle çalışmaya başlar. Bu sayede bu tür aktüatörlerin açılması ya da kapanması çok daha pratik bir şekilde yapılır. Zaten genel anlamda pnömatik aktüatörlerin en önemli avantajlarından birisi de kapama sistemleri olarak çalışabilmeleri ve acil bir durumda hemen kapanmalarıdır.

Yüksek Güvenlikli Çalışma Prensibi

Tek etkili veya çift etkili pnömatik aktüatörlerin hepsi yüksek bir güvenilirliğe sahiptir. Yapıları çok hafif olduğu için oldukça rahat bir şekilde çalışır. Çalışırken işletme maliyetleri de oldukça düşüktür. Sadece başlangıçtaki kurulum açısından biraz daha yüksek maliyetlidirler. Vanaların biçimi, valf ya da silindir özelliklerine göre farklı aktüatörler seçilebilir.

Sanayi sistemlerinde ve patlayıcıların da bulunduğu ortamlarda ihtiyaç duyulan bu aktüatörler için kesinlikle güvenilir ve profesyonel bir firma ile görüşülmelidir. Ancak böyle bir firma size yardımcı olabilir ve asıl ihtiyacınız olan aktüatör konusunda size destek verebilir. Aktüatör seçimi, genel özellikleri, tek ya da çift etkili olmaları ya da piston ya da silindir biçimindeki çeşitleri konusunda bilgi almak için firmamızla görüşebilirsiniz.