Pnömatik Aktüatörlü Kelebek Vana Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Pnömatik aktüatörler çalışma alanları açısından önemlidir. Güvenilir ve yüksek hızlı bir çalışma için tercih edilen aktüatörler arasındadır. Kullanıldıkları ortamda patlayıcı maddeler de bulunabilir. Açma ve kapama sistemleri en basit ve rahat olan aktüatör sistemlerinden birisi de pnömatik aktüatörlerdir.

Diğer aktüatörlerden farklı olarak hava basıncı ya da farklı gazların basıncının yönlendirilmesi ile çalışırlar. Çift etkili olanlar farklı girişlerde basınçla uygulanan hava ile tek yönlü olanlar ise içerilerinde bulunan yay sistemi ile çalışırlar. Ayrıca döner tip ve silindir biçiminde olmak üzere farklı çeşitleri de bulunur. Aktüatör seçiminde bütün bu özellikler değerlendirilmelidir. Değerlendirilmesi gereken bir diğer nokta ise vana çeşididir.

Kelebek Vana Nedir?

Vanalar ve valfler pnömatik aktüatörlerdeki basınçlı hava yönlendirilmesi ve sistemin çalışması ile bağlantılıdır. Bu yüzden vana seçimi konusunda da özen gösterilir. Tamamıyla sızdırmaz olmaları nedeniyle kelebek vanalar en güvenli vanalar arasındadır. Bu tür vanalar ilk olarak boru hattında çok az bir yer kaplar ve yer açısından oldukça avantajlıdır. Pnömatik aktüatörlü kelebek vana ise pnömatik aktüatör ve kelebek vana olmak üzere iki ayrı parçadan oluşmaktadır.

Otomasyon sistemine uygulanmaları ise oldukça rahattır. Bu vanalarla çalışan pnömatik aktüatörler çok düşük bir basınç kaybıyla çalışma özelliğine sahiptir. Bu yüzden en ekonomik işletim sistemine sahip olan aktüatörlerden birisi de pnömatik aktüatörlü kelebek vana sistemleridir.

Pnömatik Aktüatör ve Vana Neden Önemlidir?

Otomasyon sistemlerinde ya da çeşitli sanayi endüstrisinde kullanılan aktüatörlerin açılıp kapanması sistemin güvenliği açısından önemlidir. Pnömatik aktüatörlü kelebek vana ise basınçlı hava ile çalışır. Kelebek vananın üzerine yerleştirilen pnömatik bir aktüatör sayesinde sistemin çalışması çok daha güvenli, hızlı ve ekonomik hale gelebilir. Güç tahriki ile farklı çeşitlere sahip olan aktüatörler arasında hava ile çalıştırıldıkları ve her türlü ortamda çalıştırılabildikleri için, en avantajlı olanlardan birisi pnömatik aktüatörlerdir.

Çalıştırılma ve kapanma prensipleri çok basit olduğu için güvenlik açısından da çok tercih edilirler. Sadece gürültü açısından elektrikli aktüatörlere göre biraz daha yüksek sesli olmaları ve kurulurken elektrikli ve hidrolik olanlardan biraz daha maliyetli olmaları açısından diğerlerine göre dezavantajlıdırlar. Ancak düşük ve güvenlikli işletim biçimleri bu dezavantajı kapatacak denli önemlidir.  Pnömatik aktüatörlü kelebek vanalar tüm bu avatanlarından dolayı tercih edilmektedir.