Scotch Yoke Pnömatik Aktüatörler Çalışma Prensibi

Scotch Yoke pmömatik aktüatörler, verimli bir hizmet sağlar ve bakım maliyetleri oldukça düşük olan aktüatörler arasındadır. Pnömatik aktüatörler, basınçlı hava veya gaz ile çalışan, verimli ve güvenilir aktüatörler arasındadır. Yüksek bir çalışma hızı ve verim sağlayan bu tarz aktüatörler hafif yapıları ile monte edilmeleri oldukça rahat olan aktüatörler arasındadır.

Bakım maliyeti ve işletim maliyeti oldukça düşüktür. Sadece kurulum sırasındaki maliyetleri diğer aktüatörlerden biraz fazla olabilir. Bir scotch yoke aktüatör ise temel olarak düz bir hareketi dairesel bir harekete dönüştürebilen aktüatör olarak tarif edilebilir.

Scotch Yoke Aktüatör Nasıl Çalışır?

Lineer bir hareketi düz bir demir çubuk üzerine ileri ve geri bir hareket olarak düşünebiliriz. Bu demir çubuğun uçlarının birisinin bir çubuğa diğerinin ise ilerisinde kayan bir bloğa bağlı olan bir boyunduruğa bağlı olduğunu düşünebiliriz. Pistona bir güç uygulandığı takdirde, kayan blok boyunduruğun yuvasında hareket ederek boyunduruğun dairesel bir şekilde dönmesini sağlar.

Bir skotch yoke aktüatör doğrusal bir kuvveti torka dönüştürür. Çeyrek dönüşlü, yani 90 derece dönüşlü vanaları da motorlu hale getirir. Scotch yoke aktüatörler de kendi arasında tek ve çift dönüşlü olarak ikiye ayrılır.

Tek Dönüşlü Scotch Yoke Aktüatörler

Tek dönüşlü ya da tek hareketli scotch yoke aktüatörler üç temel parçadan oluşur. Bunlardan birisi boyunduruk mekanizması, diğerleri ise basınç silindiri ve yaydır. Silindirin bulunduğu bölüme basınçlı hava uygulandığında, düz hareket pistonun yüzeyine geçmiş olur. Boyunduruk yuvasında kayan bloğun hareketi sayesinde, boyunduruk üzerinde saat yönünün tersine bir dönüş oluşur ve valf ters yöne hareket ettirilir.

Çift Dönüşlü Scotch Yoke Aktüatörler

Çift dönüşlü ya da çift hareketli bir aktüatör ise içerisinde bir yay bulundurmaz. Bu aktüatörün açık veya kapalı olması için gerekli olan hava basıncıdır. Çift etkili pnömatik aktüatörler içerisinde hataları önleyen bir sisteme ihtiyaç duymaz. Pnömatik hareket yani hava basıncı herhangi bir girişten yapıldığında duruyorsa çalışır, çalışıyorsa durur. Diğerinden farklı olarak sadece iki farklı giriş söz konusudur.